Kinesisk Hamster er nok den hamsterart, som holdes i fangenskab, der er den mest sjældne herhjemme. Der findes meget få seriøse opdrættere og nogle enkelte private hist og her, som har et par eller to. Ellers ser man dem kun yderst sjældent i dyrehandlere rundt om, som får dem hjem fra grossister eller andre mindre sjove steder.

Mange benævner den som værende en dværghamster, og det er den gængse opfattelse af den, idet den kun er 10-12 cm lang, og derfor størrelsesmæssigt minder meget om en dværghamster.
Men den kinesiske hamster tilhører gruppen rottelignende hamster og er derfor ikke en dværghamster. De dværghamstere vi kender tilhører familien Phodopus, hvor kineseren tilhører familien Cricetulus.
Dette er den helt store forskel, som afgører, at kineseren ikke tilhører det vi kender som dværghamstere. De tre andre dværgarter vi har i landet tilhører alle familien Phodopus.

På internettet kan man finde mange ting, også en vis uenighed om kineserens reelle latinske navn.
Det varierer nemlig mellem Cricetulus barabensis griseus og Cricetulus griseus.
Barabensis er altså forskellen og grunden til, at den nogle steder er der og nogle steder ikke; er at der (måske) findes to typer kinesisk hamster – den stribede kinesiske hamster, som vi kender og så en anden kinesisk hamster uden stribe ned langs rygsøjlen. Men om de reelt er to forskellige arter, har jeg ikke kunne finde noget videnskabeligt på – endnu. Dertil findes der også en Cricetulus barabensis, altså en helt tredje type cricetulus hamster (Mongolsk hamster), bare for at forvirre det endnu mere, når man leder efter den eksakte betegnelse for vores kineser.  Cricetulus familien har derover endnu flere hamsterarter i blandt, som vi ikke kan holde i fangenskab – det er en stor familie.
Den nyeste viden jeg har kunne læse mig til er; Cricetulus barabensis er slægten og vores kinesiske hamster, som vi kender er en underart til den og den latinske betenelse så er –  Cricetulus barabensis griseus.

Men selvom de ikke er i familie med dværghamsterne, så ligner de i størrelse faktisk meget dværghamstere, og er meget mindre end guldhamsteren. Den er dog meget mere lang og slank, og den ser væsentligt bedre end dværghamstere gør. De har et formidabelt syn, og bruger synet rigtig meget når den bevæger sig rundt og støder på nye ting. Det tager dem derfor heller ikke lang tid, at lære hvordan dens ejer ser ud. Den kobler lynhurtigt udseendet sammen med duft, smag og hvilke “erfaringer” hamsteren har gjort sig med dette udseende.

Kineserne havde i starten lidt et blakket ry for at være aggressive mod både mennesker og artsfæller, men med årene har man fået avlet sig frem til nogle rolige og milde hamstere, som er fredelige over for både artsfæller og især mennesker.
I dag er langt de fleste kinesiske hamstere, som er opdrættet ud fra gode linjer, faktisk ikke til at drive til at bide mennesker. De er lidt mere sky i starten, men er ellers meget mere fredelige over for mennesker, og bider faktisk så godt som aldrig. På det plan minder de meget om roborovski dværghamsteren, men er dog nemmere at håndtere og bliver også meget mere tam end roborovskien gør.
Kineseren kan godt kræve lidt mere arbejde, at gøre rigtig tam og tryg ved menneskehænder, men idet de ikke bider, er de stadig nemme at håndtere og dermed gøre tamme. Dog har det vist sig, at man med avlen af kineserne kan gøre rigtig meget, og at deres manglende tillid til mennesker måske stadig skyldes, at vi ikke er så langt med avlen af tamme kinesere som f.eks. med guldhamstere.
Derfor kan det kun anbefales, at købe dem fra personer, som håndterer ungerne rigtig meget mens de er små. Det gør det nemlig meget nemmere for den nye ejer, at få en rigtig tam kineser.
For når først kineseren er tam, er det et helt fantastisk lille væsen, med en kæmpe personlighed. Flere kineser-ejere sidder med dem på skulderen og i deres hættetrøje når de laver lektier, ser tv, får aftenskaffe osv.. Kineseren er mester i at hygge sig med sin ejer, når først den er blev tryg og tam.

Omkring 70’erne kom de på kæledyrsmarkedet for første gang og blev i visse lande utroligt populære, men i Danmark har de aldrig rigtig vundet stort indpas.
I dag er det faktisk næsten et større detektivarbejde at finde nogle kinesere, men der dukker dog hele tiden nye op her og der.

Vildt lever den i Kina og Mongoliet. De bliver typisk 10-12 cm lange med en hale på 2-5 cm – typisk er omkring de 3, med en vægt på omkring de 20-45g, hvor hunnerne er væsentligt mindre end hannerne. Tyisk vejer hunner mellem 20 og 35g som fuldvoksen, mens hanner nemt vejer 30-45g.
I Fangenskab bliver den gennemsnitligt omkring 3 år, men der er set eksemplarer på helt op til 4½ år.
Kinesere er solitærer dyr, men som dog finder sammen for, at parre. Det betyder derfor, at kineserer skal leve i hvert sit bur, medmindre man har avl i tankerne. Det anbefales, at man avler på så unge avlspar som muligt, men dog bør hunnen være omkring de 2-3 måneder.
Man sætter hunnen ned i hannens bur – altid. Hvis begge hamstere er kønsmodne vil de som regel parre lynhurtigt allerede den første nat, hvis hunnen er i brunst. Efter få dage typisk,  vil hunnen afvise hannen. Det gør hun typisk, når hun er sikker på, at hun er drægtig. Hannen vil fortsat forsøge at parre hende, men hun ved godt, at hun er drægtig. I naturen ville hunnen her gå hjem til sin hule igen. I fangenskab er det mennesket, som skal fjerne hunnen, når man hører de første små skænderier. Fjernes hunnen ikke ved de her skænderier, kan man risikere drabelige slåskampe, idet hunnen ikke vil tillade hannens yderligere parringsforsøg.
I udlandet har man dog fået avlet så sociale/tolerante hamstere, at hvis de sættes sammen som helt små, så vil de faktisk kunne gå sammen i avlspar, og hannen vil hjælpe med ungerne. Dette skaber dog problematikken, at hunnen vil få unger konstant, da han jo parrer hende med det samme igen.

 

Den kinesiske hamster er generelt en rigtig hyggelig lille hamster, at have som kæledyr.
Køber man den fra et sted, hvor ungerne dagligt er håndteret, vil man have størst sandsynlighed for, at få en tam kineser. Kinesere fra dyrehandlere kan godt være meget svære at få tamme, men deres milde sind, gør heldigvis, at man nemmere kan håndtere hamsteren uden, at frygte for et hårdt bid i fingeren :) Selvom en kineser kræver mere håndtering for, at blive rigtig rolig og tam, så får man også et fantastisk kæledyr bagefter. Den lever længere end andre “almindelige” hamstere og har en kæmpe personlighed. Mange kinesere bliver rigtig gode til agility, de lærer at sidde på skulderen og kravle rundt i nakken og hygge sig osv. – generelt er det en rigtig sød lille hamster, med et perfekt mildt sind, som nemt kan blive barnets bedste ven.
Desværre er de ikke så udbredt, men man kan jo håbe det vil ændre sig lidt med tiden :)